Time And Work Exercise Question

Posted on 4:09 AM in

Problems on Time and Work
Answers are at the bottom of the Page
1. A can do a piece of work in 30 days while B alone can do it in 40 days. In how many days can A and B working together do it ?
(a) 17 1/7 (b) 27 1/7 (c) 42 3/4 (d) 70

2. A and B together can complete a piece of work in 35 days while A alone can complete the same work in 60 days. B alone will be able to complete
the same work in : 


(a) 42 days (b) 72 days (c) 84 days (d) 96 days

3. A can do a piece of work in 7 days of 9 hours each and B can do it in 6 days of 7 hours each. How long will they take to do it, working together 8 2/5 hours a day ?

(a) 3 days' (b) 4 days (c) 4 1/2 days (d) None of these
4. A can do a piece of work in 15 days and B alone can do it in 10 days. B works at it for 5 days and then leaves. A alone can finish the remaining work in :

(a) 13/2 (b) 15/2 days (c) 8 days (d) 9 days
5. A can do 1/3 of the work in 5 days and B can do 2/5 of the work in 10 days. In how many days both A and B together can do the work?
(a) 7 ¾ (b)8 4/5 (c) 9 3/8 (d) 10 


6. A can do a piece of work in 80 days. He works at it for 10 days and then B alone finishes the remaining work in 42 days. The two together could complete the work in : 

(a) 24 days (b) 25 days (c) 30 days (d) 35 days

7.A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 20 days and then B left. The remaining work was done by A alone in 20 more days. A alone can finish the work in :

(a) 48 days (b) 50 days (c) 54 days (d) 60 days

8.A and B can do a piece of work in 45 days and 40 days respectively. They began to do the work together but A leaves after some days and then B completed the remaining work in 23 days. The number of days after which A left the work was:

(a) 6 (b) 8 (c) 9 (d) 12

9. A does half as much work as B in three-fourth of the time. If together they take 18 days to complete the work, how much time shall B take to do it ?
(a) 30 days (b) 35 days (c) 40 days (d) none of these

10. A can do a certain job in 12 days. B is 60% more efficient than A. The number of days, it takes B to do the same piece of work, is :
(a) 6 (b) 6 ¼ (c) 7 ½ (d) 8

11. A can do a certain job in 25 days which B alone can do in 20 days. A started the work and was joined by B after 10 days. The number of days taken in completing the work was :

(a) 12 ½ (b) 14 2/9 (c) 15 (d) 16 2/3

12. A is twice as good a workman as B and together they finish a piece of work in 14 days. The number of days taken by A alone to finish the work, is :
(a) 11 (b) 21 (c) 28 (d) 42

13. A is thrice as good a workman as B and takes 10 days less to do a piece of work than B takes. B alone can do the whole work in :
(a) 12 days (b) 15 days (c) 20 days (d) 30 days

14. A can do a piece of work in 14 days which B can do in 21 days. They begin together but 3 days before the completion of the work, A leaves off. The total number of days to complete the work is :

(a) 6 3/5 (b) 8 ½ (c) 10 1/5 (d) 13 ½

15. If Ramesh, Suresh and Harish can do a piece of work in 15 days, 10 days and 6 days respectively, how long will they take to do it, if all the three work at it together?

(a) 3 days (b) 3 ½ days (c) 3 9/20 days (d) 3 3/20 days

16. A and B can do a piece of work in 72 days; B and C can do it in 120 days; A and C can do it in 90 days. In what time can A alone do it ?
(a) 150 days (b) 120 days (c) 100 days (d) 80 days

17. A and B can do a piece of work in 5 days; Band C can do it in, 7 days; A and C can do it in 4 days. Who among these will take the least time if put to do it alone?

(a) A (b) B (c) C (d) Data inadequate

18. If A, B and C together can finish a piece of work in 4 days; A alone can do it in 12 days and B in 18 days, then C alone can do it in :

(a) 21 days (b) 16 days (c) 14 days {d) 9 days

19. A and B can do a piece of work in 18 days; Band C can do it in 24 days; A and C can do it in 36 days. In how many days can they do it all working together'?

(a) 12 (b) 13 (c) 16 (d) 26

20. A and B together can do a piece of work in 12 days, which Band C together can do in 16 days. After A has been working at it for 5 days and B for 7 days, C finishes in 13 days. In how many days C alone will do the work
(a) 16 (b) 24 (c) 36 (d) 48

21. A is twice as good a workman as B and together they complete a work in 15 days. In how many days can the work be completed by B alone?)
(a) 22 ½ (b) 30 (c) 37 ½ (d) 45
22. 45 men can complete a work in 16 days. Six days after they started working, 30 more men joined them. How many days will they now take to complete the remaining work?

(a) 4 (b) 5 (c) 6 (d) 8

23. 12 men can complete a work in 18 days. Six days after they started working, 4 men joined them. How many days will all of them take to finish the remaining work?

(a) 9 (b) 10 (c) 12 (d) 15

24. Twelve men can complete a work in 8 days. Three days after they started the work, 3 more men joined. In how many days will all of them together complete the remaining work?

(a) 2 (b) 4 (c) 5 (d) 6

25. A, B and C are employed to do a piece of work for Rs. 529. A and C are supposed to finish 19/23 of the work together. How much shall be paid to B ?

(a) Rs. 82 (b) Rs. 92 (c) Rs. 300 (d) Rs. 437

26. A job is completed by 10 men in 20 days and by 20 women in 15 days. How many days will it take for 5 men and 10 women to finish that work?
(a) 17 ½ (b) 17 1/7 (c) 17 (d) 17 1/120

27. A piece of work can be done by 6 men and 5 women in 6 days or 3 men and 4 women in 10 days. It can be done by 9 men and 15 women in :
(a) 1 day (b) 2 days (c) 3 days (d) 4 days

28. 4 men and 6 women finish a job in 8 days, while 3 men and 7 women finish it in 10 days. In how many days will 10 women working together finish it ?
(a) 24 (b) 32 (c) 36 (d) 40

29. 12 children take 16 days to complete a work which can be completed by 8 adults in 12 days. 16 adults started working and after 3 days 10 adults left and 4 children joined them. How many days will it take them to complete the remaining work?

(a) 6 (b) 8 (c) 4 (d) 3

30. Ram can do a piece of work in 8 days which Shyam can finish in 12 days. If they work at it on alternate days with Ram beginning, in how many days, the work will be finished? 

(a) 9 1/3 (b) 9 ½ (c) 91/24 (d) 10 1/3 
31. A and B working separately can do a piece of work in 9 and 12 days respectively. If they work for a day alternately, A beginning, in how many days the work will be completed?

(a) 10 ½ (b) 10 1/3 (c) 10 ¼ (d) 10 2/3

32. A, Band C can do a piece of work in 11 days, 20 days and 55 days respectively, working alone. How soon can the work be done if A is assisted by Band C on alternate days?

(a) 7 days (b) 8 days (c) 9 days (d) 10 days

33. Machines A and B produce 8000 clips in 4 and 6 hours respectively. If they work alternately for 1 hour, A starting first, then 8000 clips will be produced in :

(a) 4 1/3 hours (b) 4 2/3 (c) 5 1/3 hrs (d) 5 2/3 hrs

34. A father can do a job as fast as his two sons working together. If one son does the job in 3 hours and the other in 6 hours, how many hours does it take the father to do the job? 

(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

35. A sum of money is sufficient to pay A's wages for 21 days and B's wages for 28 days. The same money is sufficient to pay the wages of both for:

(a) 12 days (b) 14 days (c) 12 ¼ days (d) 24 ½ days
36. A alone can fmish a piece of work in 10 days which B alone can finish in 15 days. If they work together and finish it, then out of total wages of Rs. 225, the amount (in rupees) that A will get, is :

(a) 90 (b) 112.50 (c) 135 (d) 150

37. A can do a piece of work in 6 days and B alone can do it in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 640. With the help of C, they finished it in 3 days. How much is paid to C ?

(a) Rs. 75 (b) Rs. 80 (c) Rs. 120 (d) Rs. 160

38. A, Band C together earn Rs. 300 per day, while A and C together' earn Rs. 188 and Band C together earn Rs. 152. The daily earning of C is :

(a) Rs. 150 (b) Rs. 112 (c) Rs. 68 (d) Rs. 40

39. Sunil can complete a work in 4 days whereas Dinesh can complete it in 6 days. Ramesh works 1 ½ times as fast as Sunil. How many days will it take for the three together to complete the work?

(a) 7 / 12 (b) 1 5/7 (c) 1 5/12 (d) None of these

40. If 10 men or 18 boys can do a piece of work in 15 days, then 25 men and 15 boys together will do twice the work in :

(a) 4 ½ days (b) 9days (c) 8 days (d) 36 days
41. A certain number of men complete a piece of work in 60 days. If there were 8 men more, the work could be finished in 10 days less. How many men were originally there?

(a) 30 (b) 32 (c) 36 (d) 40

42. The rates of working of A and B are in the ratio 5 : 6. The number of days taken by them to finish the work are in the ratio:
(a) 5 : 6 (b) 25 : 36 (c}'6 : 5 (d) None of these

43. If 1 man or 2 women or 3 boys can do a piece of work in 44 days, then the same piece of work will be done by 1 man, 1 woman and 1 boy in :
(a) 21 days (b) 24 days (c) 26 days (d) 33 days

44. 8 men can dig a pit in 20 days. If a man works half as much again as a boy, then 4 men and 9 boys can dig a similar pit in :
(a) 10 days (b) 12 days (c) 15 days {d} 16 days

45. A does half as much work as Band C does half as much work as A and B together. If C alone can finish the work in 40 days, then together ,all will finish the work in :
(a) 131/3 days (b) 15 days (c) 20 days (d) 30 days
46. A and B can separately do apiece of work in 20 and 15 days respectively. They worked together for 6 days, after which B was replaced by C. If -the work was finished in next 4 days, then the number of days in which C alone could do the work will be 

(a) 60 (b) 40 (c) 35 (d) 30

47. A, B and C can do a piece of work in 36, 54 and 72 days respectively. They started the work but A left 8 days before the completion of the work while B left 12 days before the completion. The number of days for which C worked is :

(a) 4 (b) 8 (c) 12 (d) 24
ANSWERS

1. (a) 2.(c) 3.(a) 4.(b) 5.(c) 6.(c) 7.(d) 8.(c) 9.(a)
10. (c) 11.(d) 12.(b) 13.(b) 14.(c) 15.(a) 16.(b) 17.(a) 18.(d) 19(c)
20. (b) 21.(d) 22(c) 23.(a) 24.(b) 25.(b) 26.(b) 27.(c) 28(d) 29(a)
30.(b) 31.(c) 32.(b) 33.(b) 34.(b) 35.(a)

0 comments:

Post a Comment