Time And Distance Exercise Question

Posted on 4:15 AM in

  Time and Distance
Answers to these questions are at the bottom of the page
1.. Walking at the rate of 4 kmph a man covers a certain distance in 2 hours 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph, the man will cover the same distance in :
(a) 40 min. (b) 45 min. (c) 100 min. (d) 41 min. 15 sec.

2. A car can finish a certain journey in 10 hours at a speed of 48 kmph. In order to cover the same distance in 8 hours, the speed of the car must be increased by :

(a) 6 km/hr (b) 7.5 km/hr (c) 12 km/hr (d) 15 kmIhr .
3. A train covers a certain distance in 50 minutes, if it runs at a speed of 48 kmph on an average. The speed at which the train must run to reduce
the time of journey to 40 minutes, will be: 


(a) 50 km/hr (b) 55 km/hr (c) 60 km/hr (d) 70 km/hr

4. A car takes 6 hours to cover a journey at a speed of 45 kmph. At what speed must it travel in order to complete the journey in 5 hours? 

(a) 55 km/hr (b) 54 km/hr (c) 53 km/hr (d) 52 km/hr

5. If a man running at 15 kmph crosses a bridge in 5 minutes, then the length of the bridge is : 
(a) 1333.33 m (b) 1000 m (c) 7500 m (d) 1250 m


6.Ravi runs at 15.6 kmph. How many metres does he run in 2 minutes?

(a) 260 m (b) 312 m (c) 520 m (d) 1040 m

7. If the speed of a train be 92.4 kmph, how many metres would it cover in 20 minutes?
(a) 61600 m (b) 30800 m (c) 15400 m (d) None

8. Deepak can cover a distance of 5 km in 20 minutes. The distance covered by him in50 minutes is :

(a) 10.5 km (b) 12 km . (c) 12.5 km (d) 13.5 km

9. Vikas can cover a certain distance in 1 hr 24 min. by covering two-third of the distance at 4 kmph and the rest at 5 kmph. The total distance is :

(a) 5 km (b) 6 km (c) 8 km (d) 9.2 km .

10. A man travels for 14 hours 40 minutes. He covers half of the journey by train at the rate of 60 kmph and the rest half by road at the rate of 50 kmph. The distance travelled by him is :

(a) 720 km (b) 800 km (c) 960 km (d) 1000 km

11. Walking at 3/4 of his usual speed, a man is late by 2 ½ hours. The usual time would have been: 
(a) 7 ½ hrs (b) 3 ½ hrs (c) 3 ¼ hrs (d)7/8 hrs
12. Walking at 6/7 of his usual speed, a man is 25 min. too late. His usual time is :

(a) 1 ½ hrs (b) 2 ½ hrs (c) 1 6/7 hrs (d) 2 4/5 hrs.

13. If a boy walks from his house to school at the rate of 4 kmph, he reaches the school 10 minutes earlier than the scheduled time. However, if he walks at the rate of 3 kmph, hereaches 10 minutes late. The distance of the school from his house is :

(a) 6 km (b) 4.5 km (c) 4 km (d) 3 km

14. If a student walks from his house to school at 5 kmph, he is late by 30 minutes. However, if he walks at 6 kmph, he is late by 5 minutes only. The distance of his school from his house is :
(a) 2.5 km (b) 3.6 km (c) 5.5 km (d) 12.5 km

15. A man covers a certain distance on scooter. Had he moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The distance (in km) is :
(a) 20' (b) 36 (c) 37.5 (d) 40

16. If a train runs at 40 kmph, it reaches its destination late by 11 minutes but if it runs at 50 kmph, it is late by 5 minutes only. The correct time for the train to complete its journey is :
(a) 13 min. (b) 15 min. (c) 19 min. (d) 21 min.

17. A car travels a distance of 715 km at a uniform speed. If the speed of the car is 10 kmph more, it takes 2 hours less to cover the same distance.The original speed was:

(a) 45 kmph (b) 55 kmph (c) 60 kmph (d) 65 kmph

18. Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per. hour?
(a) 9 (b) 10 (c) 12 (d) 20

19. Two men starting from the same place walk at the rate of 5 kmph and 5.5 kmph respectively. What time will they take to be 8.5 km apart, if they walk in the same direction?

(a) 2 hrs 55 min. (b) 4 hrs 15 min. (c) 17 hours (d) None

20. Two cyclists start from the same place in opposite directions. One goes towards north at 18 kmph and the other goes towards south at 20 kmph. What time will they take to be 47.5 km apart ?
(a) 2 ¼ hrs (b) 1 ¼ hrs (c) 2 hrs 23 min. (d) 23 ¼ hrs.
21. Two trains starting at the same time from two stations 200 km apart and going in opposite directions cross each other at a distance of 110 km from one of the stations. What is the ratio of their speeds?

(a) 11: 20 . (b) 9: 20 (c) 11: 9 (d) None

22. Two trains start from stations A and B and travel towards each other at speeds of 50 kmph and 60 kmph respectively. At the time of their meeting the second train has travelled 120 km more than the first. The distance between A and B is :
(a) 990 km (b) 1200 km (c) 1320 km (d) 1440 km

23. A walks at 4kInph and 4 hours after his start, B cycles after him at 10 kmph. How far from the start does B catch up with A ?
(a) 16.7 km (b) 18.6 km (c) 21.5 km (d) 26.7 km
24. A thief steals a car at 2.30 p.m. and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m. and the owner sets off in another car at 75 kmph. When will he overtake the thief?
(a) 4.30 p.m. (b) 4.45 p.m. (c) 5 p.m. (d) 5.15 p.m.

25. In covering a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3 : 4. A takes 30 min. more than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination, is :
(a) 1 ¼ hrs (b) 1 1/3 hrs (c) 2 hrs (d) 2 ½ hrs
26. A train starts from station X at the rate of 60 kmph and reaches station Y in 45 minutes. If the speed is reduced by 6 kmph, how much more time will the train take to return from station Y to station X ?
(a) 5 min (b) 7 ½ min. (c) 6 min. (d) 4 min.
27. Bombay Express left Delhi for Bombay at 14.30 hrs, travelling at a speed of 60 kmph and Rajdhani Express left Delhi for Bombay on the same day at 16.30 hrs, travelling at a speed of 80 kmph. How far away from Delhi will the two trains meet?

(a) 120 km (b) 360 km (c) 480 km (d) 500 km

28. A motorist covers a distance of 39km in 45 minutes by moving at a speed of x kmph for the fIrst 15 minutes, then moving at double the speed for the next 20 minutes and then again moving at his original speed for the rest of the journey. Then, x is equal to :

(a) 31.2 (b) 36 (c) 40 (d) 52

29. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same, the average speed for the entire journey is :
(a) 30 km/hr (b) 28.8 km/hr (c) 32.6 km/hr (d) None

30. A and B are two towns. Mr. Faruqui covers the distance from A to B on cycle at 17 kmph and returns to A by a tonga running at a uniform speed of 8 kmph. His average speed during the whole journey is :
(a) 12.5 km/hr (b) 5.44 km/hr (c) 10.88 km/hr (d) None

31. A man drives 150 km from A to B in 3 hours. 20 min. and returns to A in 4 hours 10 min. Then, average speed from A to B exceeds the average speed for the entire trip by: 

(a) 5 km/hr (b) 4.5 km/hr (c) 4 km/hr (d) 2.5 km/hr

32. Two buses travel to a place at 45 km/hr and 60 km/hr respectively. If he second bus takes 5 ½ hours less than the first for the journey, the length of the journey is :

(a) 900 km (b) 945 km (c) 990 km (d) 1350 km

33. A car covers four successive 3 km stretches at speeds of 10 kmph, 20 kmph, 30 kmph and 60 kmph respectively. Its average speed over this distance is :

(a) 20 km/hr (b) 25 km/hr, (c) 30 km/hr (d) 15 km/hr

34. A' car completes a certain journey in 8 hours. It covers half the distance at 40 kmph and the rest at 60 kmph. The total distance of the journey is :
(a) 350 km (b) 384 km (c) 400 km (d) 420 km

35. A person walks at 5 kmph for 6 hours and at 4 kmph for 12 hours.The average speed of the man is 

(a) 4 km/hr (b) 4 1/3 km/hr (c) 4 ½ km/hr (d) 4 2/3 km/hr
36. An aeroplane travels distances 2500 km, 1200 km and 500 km at the rate of 500 km/hr, 400 km/hr and 250 km/hr respectively. The average speed (in kmph) is :

(a) 405 (b) 410 (c) 420 (d) 575

37. A bullock cart has to cover a distance of 80 km in 10 hours.If it covers half of the journey in 3/5th time, what should be its speed to cover the remaining distance in the time left?

(a) 8 km/hr (b) 6.4 km/hr (c) 10 km/hr (d) 20 km/hr

38. In covering a certain distance, the speeds of A arid B are in the ratio of 3 : 4. If A takes 20 minutes more than B to reach the destination, the time taken by A to reach the destination is : 

(a) 1 ¼ hrs (b) 1 1/3 hrs (c) 2 hrs (d) 2 ½ hrs
39. The ratio between the speeds of A and B is 2 : 3 and therefore A takes 10 minutes more than the time taken by B to reach a destination. If A had walked at double the speed, he would. have covered the distance in :
(a) 30.min. (b) 25 min (c) 20 min (d) 15 min.

40. A is twice as fast as Band B is thrice as fast as C is. The journey covered by C in 54 minutes will be covered by B in :

(a) 18 min. (b) 27 min (c) 38 min (d) 9 min.

41. The ratio between the rates of walking of A and B is 3 : 4. If the time taken by B to coyer a certain distance is 36 minutes, the time taken by A to cover that much distance is :
(a) 27 min. (b) 48 min (c) 15 3/7 min. (d) None
42. A boy goes to school from his village at 3 kmph and returns back at 2 kmph. If he takes 5 hours in all, the distance between the village and the school is :

(a) 6 km (b) 7 km (c) 8 km (d) 9 km

43. Ramesh covers two-third of a certain distance at 4 kmph and the remaining at 5 kmph. If he takes 42 minutes in all, the distance is :

(a) 2.5 km (b) 3 km (c) 4 km (d) 4.6 km
44. A man performs 3/5 of the total journey by rail, 17/20 by bus and the remaining 6.5 km on foot. His total journey is :
(a) 100 km (b) 120 km (c) 130 km (d) 65 km

45. Vivek travelled 1200 km by air which formed 2/5 of his trip. One-third of the whole trip, he travelled by car and the rest of the journey he performed by train. The distance travelled by train was:

(a) 480 km (b) 800 km (c) 1600 km (d) 1800 km

46. Two men start together to walk to a certain destination, one at 3 kmph and another at 3.75 kmph. The latter arrives half an hour before the former. The distance is :

(a) 6 km (b) 7.5 km (c) 8 km (d) 9.5 km

47. A train M leaves Meerut at 5 a.m. and reaches Delhi at 9 a.m. Another train N leaves Delhi at 7 a.m. and reaches Meerut at 10.30 a.m. At what time do the two trains cross one another?

(a) 8.26 a.m. (b) 8 a.m. (c) 7.36 a.m. (d) 7.56 a.m.

48. A and B travel the same distance at 9 kmph and 10 kmph respectively. If A takes 36 minutes longer than B, the distance traveled by each is :

(a) 48 km (b) 54 km (c) 60 km (d) 125 km

49. A man riding a cycle at 12 kmph can reach a town in 4 hours 30 min. If he is delayed by 1 hour 30 min. at the start, then in order to reach his destination in time, he should ride with a speed of :

(a) 15 kmph (b) 16 kmph (c) 18 kmph (d) 20 kmph

50. A man takes 5 hours 45 min. in walking to a certain place and riding back. He would have gained 2 hours .by riding both ways. The time he would take to walk both ways, is :

(a) 3 hrs 45 min. (b) 7 hrs 30 min
(c) 7 hrs 45 min (d) 11 hrs 45 min

51. The ratio between the rates of walking of A and B is 3 : 4. If the time taken by B to cover a distance is 24 minutes, the time taken by A to cover that much distance is :
(a) 18 min (b) 32 min (c) 10 6/7 min (d) 13 5/7 min.
52. Two buses travel to a place at 45 kmph and 60 kmph respectively. If the second bus takes 5 ½ hours less than the first for the same journey, the length of journey is :

(a) 900 km (b) 945 km (c) 990 km (d) 1350 km
ANSWERS 
1.(a) 2.(c) 3.(c) 4.(b) 5.(d) 6.(c) 7.(d) 8.(c) 9.(d)
10.(b) 11.(a) 12.(b) 13.(c) 14.(d) 15.(d) 16.(c) 17.(b) 18.(b) 19.(c)
20.(b) 21.(c) 22.(c) 23.(d) 24.(c) 25.(c) 26.(a) 27.(c) 28.(b) 29.(b)
30. (c 31.(a) 32.(c) 33.(a) 34.(b) 35.(b) 36.(c) 37.(c) 38.(b) 39.(d)
40.(a) 41.(b) 42.(a) 43.(b) 44.(c) 45.(b) 46.(b) 47.(d) 48.(b) 49.(c)
50.(c) 51.(b) 52.(c)

0 comments:

Post a Comment