Problems On Train Exercise Question

Posted on 3:43 AM in

 Problems on Trains

      Answers at the Bottom of the Page

1. A train moves with a speed of t 08 kmph. Its speed in meters per second
is :

(a) 38.8 (b) 18 (c) 30

2. A speed of 14 meters per second is the same as :

(a) 50.4 km/Hr (b) 28 km/hr (c) 70 km/hr (d) 46.6 km/hr

3. A man on riding crosses a bridge in 5 minutes when riding is being done at 15 kmph. The. length of the bridge is :

(a) 125 m (b) 250 m (c) 1250 m (d) 2500 m

4. A train 150 m long is running at a speed of 90 kmph. Time taken by the train to cross a tree is :

(a) 3 see (b) 4 see (c) 6 see (d) 8 see

5. A train 280 m long, running with a speed of 63 kmIhr will pass an electric pole in :
.
(a) 20 see (b) 16 see (c) 15 sec (d) 18 sec

6. A train is moving at a speed of 132 kmph. If the length of the train is 110 meters, how long will it take to cross a railway platform 165 m . long?
(a) 5 see (b) 7.5 see (c) 10 see (d) 15 sec

7. A train 280 m long is moving at 60 kmph. The time taken by the train to cross a tunnel 220 m long, is :

(a) 20 sec (b). 25sec (c) 30 sec (d) 35 sec


8.With a speed of 60 kmph a train crosses a pole in 30 seconds. The length of the train is : 

(a) 1000 m (b) 900 m (c) 750 m (d) 500 m

9. A train traveling at a speed of 90 kmph, crosses a pole in 10 seconds. The length of the train is : 

{a) 250 m (b) 150 m. (c) 900 m (d) 100 m

10. A train 120 m long crosses a standing man in 15 seconds. The speed of the train is :

(a) 32 km/hr (b) 36.5 km/hr (c) 28.8 km/hr (d) 40 km/hr

11. A train 700 m long is running at 72 kmph. If it crosses a tunnel in 1 minute, the length of the tunnel is :
(a) 700 m (b) 600 m (c) 550 m (d) 500 m

12. The length of a bridge which a train 130 m long and traveling at 45 kmph can cross in 30 seconds, is : 
(a) 200 m (b) 225 m (c) 245 m (d) 250 m

13. If a 200 m long train crosses a platform of the same length as that of the train in 20 seconds, then the speed of the train is:

(a) 50 km/hr (b) 60 km/hr (c) 72 km/hr (d) 80 km/hr

14. A train 60 m long passes a platform 90 m long in 10 seconds. The speed of the train is :

(a)'10 km/hr (b) 15 km/hr (c) 54 km/hr (d) 48 km/hr

15. A train 300 m long crossed a platform 900 m long in 1 minute 12 seconds. The speed of the train (in km/hr) is :
(a) 45 (b) 50 (c) 54 (d) 60

16. A train crosses a platform 100 m long in 60 seconds at a speed of 45 kmph. The time taken by the train to cross an electric pole is :
(a) 8 sec (b) 52 sec (c) 1 minute (d) data inadequate

17. A train of length 150 m takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 m. The speed of the train (in km/hr) is :
(a) 13.33 (b) 26.67 (c) 40 (d) 400

18. A .train 150 m long takes 20 seconds to cross a platform 450 m long. The speed of the train (in m/sec) is : 
(a) 22.5 (b) 30 (c) 45 (d) 96

19. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is :

(a) 200 m {b) 150 m (c) 50 m (d) data inadequate
20. A train takes 18 seconds to pass completely through a station 162 m long and 15 seconds through another station 120 m long. The length of the train is :

(a) 70 m (b) 80 m (e) 90 m (d) 100 m

21. If a train 110 m long passes a telegraph pole in 3 seconds, then the time taken by it to cross a railway platform 165 m long, is

(a) 3 sec (b) 4 sec (c) 5 sec (d) 7.5 sec

22. A train 110 m long is traveling at a speed of 58 kmph. The time in which it will pass a passer by, walking at 4 kmph in the same direction,is :
(a) 6 sec (b) 7 ½ sec (c) 7 1/3 see (d) 7 1/3 min
23. A train 150 m long moving at a speed of 25 meters per second overtakes a man moving at 5 meters/see in opposite direction. The train will pass, the man in :
(a) 5 sec (b) 6 see (c) 4 2/7 sec (d) 8 see
24. Two trains 200 m and 150 m long are running on parallel rails at the rate of 40 kmph and 45 kmph respectively. In how much time will they cross each other, if they are running in the same direction?

(a) 72 sec (b) 132 sec (c) 192 sec (d) 252 see

25. Two trains 126 m and 114 m long are running in opposite directions, one at the rate of 30 kmph and another one at 42 kmph. From the moment they meet will cross each other in :
(a) 10 sec (b) 11 sec (c) 12 sec (d) 13 sec

26. A train 270 m long is moving at a speed of 24 kmph. It will cross a man coming from the opposite direction at a speed of 3 kmph, in :
(a) 24 sec (b) 28 sec (c) 32 see (d) 36 sec

27. A train 125 m long passes a man, running at 5 kmph in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is :
(a) 50 km/hr (b) 45 km/hr (c) 55 km/hr (d) 54 km/hr

28. A train 11 0 m long passes a man, running at 6 kmph in the direction opposite to that of the train, in 6 seconds. The speed of the train is :
(a) 60 km/hr (b) 66 km/hr (c) 54 km/hr (d) 72 km/hr
29. Two trains are moving in the same direction at 65 kmph and 45 kmph. The faster train crosses a man in slower train in 18 seconds. The length of the faster train is: .
(a) 120 m (b) 180 rn (c) 100 m (d) 145 m

30. A train 108 m long moving at a speed of 50 km/hr crosses a train 112 m long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is :
(a) 48 kmph (b) 54kmph (c) 66 kmph (d) 82 kmph

31. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C, running in the same direction in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed of the train C?
(a). 111 kmph (b) 127 kmph (c) 123 kmph (d) 129 kmph

32. Two trains travel in opposite directions at 36 kmph and 45 kmph and a man sitting in slower train passes the fasten train in 8 seconds. The length of the faster train is :
(a) 80 m (b) 100 m (c) 120 m ,(d) 180 m

33. The length of a running train A is 30% more than the length of another train B running in the opposite direction. To find out the speed of the train B, which of the following information given in statements
P and Q is sufficient?
P : The speed of train A is 80 kmph.
Q : They took 90 seconds to cross each other.

(a) Either P or Q is sufficient (b) Both P and Q are not sufficient
(c) Only Q is sufficient (d) Both P and Q are needed

34. The speed of a 100 m long running train A is 40% more than the speed of another 180 m long train B running in the opposite directions. To find out the speed of train B, which of the information given in statements P and Q is sufficient?
P : The two trains crossed each other in 6 seconds.
Q : The difference between the speeds of the two trains was 26 kmph.
{a) Only P is sufficient (b) Only Q is sufficient
(c) Both P and Q are needed (d) Both P & Q are not sufficient

35. A train running at certain speed crosses a stationary engine in 20 seconds. To find out the speed of the train, which of the following information is necessary:
(a) Only the length of the train
(b) Only the length of the engine
(c) Either the length of the train or the length of the engine
(.d) Both the length of the train and the length of the engine

36.' A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :
(a) 72 m (b) 54 m (c) 50 m (d) 45 m

37. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
(a) 9 a.m. (b) 10 a.m. (c) 11 a.m. (d) 10.30 a.m.

38. A train X starts from Meerut at 4 P.M. and reaches Ghaziabad at 5 P.M. while another train Y starts from Ghaziabad at 4 P.M. and reaches Meerut, at 5.30 PM. The two trains will cross each other at :
(a) 4.36 p.m. (b) 4.42 p.m. (c) 4.48 p.m. (d) 4.50 p.m.

39. Two trains running in the same direction at 65 kmph and 47 kmph, completely pass one another in 1 minute. If the length of the first train is 125 m, the length of the second train is :
(a) 125 m " (b) 150 m' (c) 175 m . (d) 200 m

40. Two' trains are running in opposite directions towards each other with speeds of 54 kmph and 48 kmph respectively. If the length of one train is 250 m and they cross each other in 18 seconds, the length of the other train is :
(a) 145 m (b) 230 m (c) 260 m (d) 180 m

41. A train 150 m long passes a km stone in 15 seconds and another train of the same length travelling in opposite direction in 8 seconds. The speed of the second train is :
(a) 60 kmph (b) 72 kmph (c) 66 kmph (d) 99 kmph

42. A train traveling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and traveling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is :
(a) 560 m (b) 400 m (c) 600 m (d) 450 m

43. A train is running at the rate of 60 kmph. A man is also going in the same direction on a track parallel to the rails at a speed of 45 kmph. If the train crosses the man in 48 seconds, the length of the train is :
(a) 50 m (b) 100 m (c) 150 m (d) 200 m

44 A train of length 150 m takes 10 seconds to pass over another train 100 m long coming from the opposite direction. If the speed of the first train be 30 kmph, the speed of the second train is : 
(a) 36 kmph (b) 54 kmph (c) 60 kmph (d) 72 kmph

45. A man sees a train passing over a bridge 1 km long. The length of the train is half that of the bridge. If the train clears the bridge in 2 minutes, the speed of the train is :
(a) 30 km/hr (b) 45 km/hr (c) 50 km/hr (d) 60 km/hr
ANSWERS 
1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (c) 8. (d) 9. (a)
10. (c) 11. (d) 12. (c), 13. (c) 14. (c) 15. (d) 16. (b) 17. (c) 18. (b)
19. (b) 20. (c) 21. (d) 22 (c) 23. (a) 24. (d) 25. (c) 26.(d) 27. (a)
28. (a) 29. (c) 30. (d) 31. (a) 32. (d) 33. (b) 34. (a) 35. (d) 36. (c)
37. (b) 38. (a) 39. (c) 40. (c) 41. (d) 42. (b) 43. (d) 44. (c) 45. (b) 

1 comment

  1. sir,
    i am preparing SSC multi tasking for last 2 year i want to know more about the Problems on Trains Questions & Answers
    pls help me for all exams and provide me all questions and ans about this.

    ReplyDelete